Osmunda

Decoratieve tegels eyecatcher voor het interieur

Osmunda brengt een grote collectie decoratieve vloer- en wandtegels die niet overal te vinden zijn. Sinds 2001 is het bedrijf gevestigd in Vessem, een klein toeristisch dorp in de Brabantse Kempen.

Veel binnen- en buitenlandse horecagelegenheden zijn door Osmunda al uitgerust met authentieke cementtegels, een van de productgroepen van het bedrijf. Deze gedecoreerde of uni vloertegels zijn leverbaar in vele kleuren en decors. Bovendien zijn ze vrijwel onverslijtbaar, wat voor de horeca een belangrijk pluspunt is. Na enige tijd worden deze tegels zelfs mooier door het gebruik. Op de website van Osmunda is te zien hoe de gedecoreerde tegels in schitterende, grote patronen gelegd kunnen worden. Ook de uni cementtegels kunnen in verschillende patronen worden verwerkt, zodat er altijd een levendige vloer ontstaat.

Prachtig materiaal
Cementtegels worden ook ondere andere namen geleverd, zoals Marokkaanse of Portugese tegels, mozaïektegels of ambachtelijke tegels. Osmunda is er trots op de mooiste en grootste keuze te hebben. Het is een prachtig materiaal, vooral bekend uit oude boerderijen en winkels van vroeger, maar dan in een nieuw jasje gestoken. Het bedrijf heeft niet alleen exclusieve tegels in het programma, maar ook kopieën van oude tegels. De ondernemer vertelt: “Nostalgie kan ook een rol spelen bij de keuze van een vloer. Zo werd ik eens gebeld door iemand die vroeg of de tegel van de vloer uit de film ‘Chocolat’ met Johnny Depp in onze collectie zat. Ons antwoord was: “Ja, natuurlijk!”

Restaurant Sarlat

Restaurant Sarlat

Hoe worden cementtegels gemaakt?
Het maken van cementtegels gebeurt volledig met de hand, wat een arbeidsintensief proces is. In een mal, met daarin een sjabloon, wordt een laag van 3 à 4 mm marmerpoeder gegoten, vermengd met kleurstof en bindstof (cement). Dit gieten gebeurt in spiegelbeeld. Na het verwijderen van het sjabloon wordt de mal met een mengsel van droge cementmortel gevuld, waarna de tegel onder hoge druk wordt geperst. Nu is het tijd om de tegel voorzichtig uit de mal te halen hem te laten drogen en uitharden. Hierna krijgt elke tegel nog een beschermlaag.

Metro
De Metrocollectie van Osmunda bestaat uit wandtegels met decoratieve facetranden, zoals die in 1890 door architect Hector Guimard werden ontworpen voor de Parijse metro. De tegels zijn leverbaar in een breed gamma aan kleuren en met bijbehorende plinten, lijsten en hoekstukjes. De Metrocollectie kan heel goed worden toegepast bij de bar of in toiletruimtes. En zeker in een klassieke badkamer zal deze wandtegel uitstekend tot zijn recht komen.

FaienceCYRINE
Een vleugje Franse romantiek is terug te vinden in de lijn ambachtelijke faience tegeltjes met decors uit de tweede helft van de 19e eeuw. Deze zijn er in uni kleuren of in blauwe en lichtbruine patronen. Tegels uit de periode van ca. 1890-1920, de zogenaamde jugendstil en later de art deco periode, kan Osmunda ook leveren. En dat niet alleen, ze kunnen zelfs op bestelling en volgens oude patronen worden gereproduceerd. Voor diverse monumenten heeft Osmunda de reproducties mogen maken, en het mag dan ook een van de specialiteiten van het bedrijf worden genoemd.

Terracotta
Osmunda heeft sinds kort ook terracotta tegels in de collectie, een product waar de laatste tijd steeds meer vraag naar is. De collectie is erg uitgebreid, en omvat zowel uni tegels als bijpassende handgedecoreerde tegels. Gebruikte motieven zijn: authentieke Oosterse of Persische afbeeldingen, mediterrane (o.a. Andalusisch) beschilderingen of Mexicaanse decoraties. Terracotta leent zich goed voor onder andere het betegelen van een bar, een fraaie wand, toiletruimte of zelfs voor een complete hamam.

Brasserie Witteveen

Brasserie Witteveen

Waarom Osmunda?
Geometrische patronen, klassiek mozaïek, kunst à la Escher, tegels met afbeeldingen van dieren en bloemen, voor wie een kleurrijke vloer of wandtegel zoekt, is de collectie van Osmunda een bijna onuitputtelijke bron van keuzemogelijkheden. En wie er de tegel van zijn dromen toch niet vindt, kan er ook nog een éigen ontwerp laten maken.

OsmundaBadkamervloer met OSMUNDA  cementtegels
Kuilenhurk 26 a
5512 CB Vessem

T: +31 (0)497 592 164
F: +31 (0)497 592 263

E-mail
Osmunda.net