Nieuw design met historisch accent

AMSTERDAM – Begin maart opende restaurant Luitenant Cornelis haar deuren aan de Voetboogstraat in Amsterdam. Het interieur van het restaurant is ontworpen door Studio Hank. Hollandsche geschiedenis vormt de inspiratiebron voor de gehele inrichting, dat gaat van menukaart tot aan de meubelen.

Studio Hank is een interieur design bureau, opgericht door Maureen Mak van Waay. Met het ontwerpen van het totaal concept van het Amsterdamse restaurant is naar eigen zeggen een van de dromen van Mak van Waay uitgekomen, namelijk het volledige design voor een horecagelegenheid creëren. Mak van Waay is met haar team verantwoordelijk voor naamgeving, huisstijl, online activatie en het volledige interieur design. “Ik ben erg blij dat in het historische pand het Dutch Food restaurantconcept zo goed terugkomt in het interieur. Het  authentieke plafond en de originele trap die tevoorschijn kwamen nadat het concept al klaar was, waren een geweldige verrassing.

Schermafbeelding 2016-07-01 om 11.12.26

Interieur
Het interieur is volgens Mak van Waay de perfecte mix van heden en verleden. Inspiratie voor het design en tevens pronkstuk van het restaurant is het imposante schilderij De Magere Compagnie, waarvan het origineel in het Rijksmuseum hangt. Luitenant Cornelis is een van de afgebeelde karakters op het schilderij van de bekende Haarlemse schilder Frans Hals. Ook het Rijksmuseum komt terug in het design, de grijsblauwe wandkleuren van het museum zijn gebruikt op de muren van Lt. Cornelis. De sfeer van het legendarische verleden staat centraal in het interieur. Waar mogelijk heeft restauratie plaatsgevonden. Zo is tijdens de sloopwerkzaamheden het authentieke zeventiende-eeuwse plafond tevoorschijn gekomen en volledig gerestaureerd. Het kleurgebruik is geïnspireerd op het kleurenpallet van De Magere Compagnie, zo ook de okergele kleur van het plafond met originele lijst. De boogvormige glas-in-loodramen van drie bij drie meter laten het authentieke karakter van het pand spreken. De meubelen van staal en hout, de brick walls en de koperen destilleertanks boven de bar zorgen voor een stoer en nostalgisch design. De subtiele, goudkleurige plafondlampen die gemaakt zijn van messing en glas, zijn door Mak van Waay ontworpen. De ruimte wordt verlicht door wandlampen met een gouden tint gecombineerd met zwart staal.”

 

Begane grond
Op de begane grond is er een houten bar waarin een Oudhollandse tekst is gebrandmerkt die is afgewerkt met Amsterdamse tegeltjes. “Dit roept het gevoel van een echt Oudhollandse keuken op”, vertelt Mak van Waay. “Achter de bar bevindt zich een houten schouw waarboven gebruik is gemaakt van een nieuwe techniek: cinema graphic. Cinema graphic is een deel van een stilstaand beeld bewegend maken. Op die manier komt Luitenant Cornelis tot leven boven de schouw en schenkt het moderne melkmeisje, geïnspireerd op het schilderij van Johannes Vermeer, de melk ook echt uit. Op de vloer ligt een honinggraad motief tegeltje die met de hand stuk voor stukgemêleerd is en ingelegd.”

 

Eerste verdieping
Een imposante roestklSchermafbeelding 2016-07-01 om 11.16.03eurige, stalen trap voert naar de eerste verdieping. Hier verbindt een vier meter lange chef’s table gemaakt van RVS de keuken en het restaurant. Aan de chef’s table staan houten barkrukken. De strakke bar is van wit marmer en de ronde eettafeltjes zijn van zwart marmer afgewerkt met een goudkleurige rand. “Marmer staat voor mij gelijk aan het interieur van een oud Amsterdams herenhuis en is daarom onmisbaar in het interieur van Lt. Cornelis,” aldus Mak van Waay.

Uit het oude interieur zijn fraaie, houten tafels met bolpoten en houten spijlenstoeltjes bewaard gebleven die opnieuw worden gebruikt. Deze worden gecombineerd met nieuwe stoelen met cognackleurig leder: wederom een combinatie van oud en nieuw, heden en verleden. Een grote eikenhouten trap met origineel en gedetailleerd houtsnijwerk omhuld door een wand van glas in een stalen frame, leidt naar de tweede verdieping. Hier bevindt zich een ruimte die is af te huren voor meetings en events. Op de eerste verdieping hebben ligt verder een mooie eikenhouten plankvloer.”