Investering in interieur verdient zich terug

Vroeger, toen er nog geen Zeelandbrug bestond, kon je in Zierikzee met een pontje, gelegen aan de Nieuwe Haven, van Noord-Beveland naar Schouwen-Duiveland varen. Het pand aan de Nieuwe Haven 21 fungeerde als wachtlokaal. Inmiddels is op deze historische locatie al jaren Brasserie Maritime gevestigd, een onlangs verbouwd eigentijds restaurant waar visliefhebbers kunnen genieten van overheerlijke visgerechten met in het bijzonder de Oosterscheldekreeft, maar natuurlijk kan ook de vleesliefhebber er terecht.

Brasserie Maritime ligt aan de kade en heeft als uitzicht de bruisende haven van Zierikzee. Er is een terras aan de kade en de brasserie zelf bestaat uit 3 verdiepingen. De bovenste verdiepingen zijn in 2016 onder handen genomen en compleet opnieuw ingericht. Het resultaat mag er zijn. Maar de eigenaren Ernesto Besling (kok) en Stefan Kalwij (gastheer) gingen niet over een nacht ijs. “We hebben er wel even over gedaan om te beseffen dat er iets aan de bovenverdiepingen moest veranderen”, vertelt Stefan, als wij hem samen met Richard Morée van PMP Furniture een bezoekje brengen. “Als restauranteigenaar heb je het idee dat mensen komen voor de gezelligheid en het lekkere eten. Maar inmiddels weten we dat het interieur een belangrijke factor is voor de klant.”

Schermafbeelding 2017-02-03 om 14.15.07

Besef
De Brasserie heeft op de begane grond een bar en circa 55 zitplaatsen. In het midden van de zaak is een trap naar de zolderverdieping. Halverwege deze trap komen we een verdieping tegen met circa 20 zitplaatsen en de toiletten. Loop je verder door naar boven dan kom je op de zolder waar plek is voor circa 60 gasten. De bovenverdiepingen zijn dit jaar onder handen genomen door PMP Furniture en Galli Interiors. Stefan: “Onze brasserie bestaat al jaren. Sinds 2003 zijn Ernesto en ik er als eigenaren bijgekomen en in 2013 hebben we het bedrijf van de oude eigenaar, Johan Bongers, overgenomen. Het interieur was in 2003 al helemaal veranderd. Toen wij mede-eigenaren werden, was dat een van onze eisen. Maar vorig jaar bleek toch wel dat we iets aan de bovenverdiepingen moesten doen. Gasten reserveerden alleen nog maar voor beneden. De bovenverdiepingen, dat zien we nu, waren wat oubollig. Maar dat besef kwam pas later. Als we beneden vol zaten en ik verwees de gasten naar boven, dan protesteerden ze een beetje. Wij dachten dat dat lag aan het feit dat ze naar boven moesten. Dat willen mensen vaak niet. Net als dat er mensen zijn die altijd per se aan het raam willen zitten.” Inmiddels is het Stefan duidelijk hoe belangrijk het interieur is. De bovenverdieping zit altijd vol. “Gasten reserveren nu zelfs speciaal voor de bovenverdieping. Ze hebben zelfs al een favoriet tafeltje. Het is ons dus wel duidelijk geworden dat het interieur, en dus de uitstraling, het probleem was.”

Meubelen

PMP Furniture en Galli Interiors zijn verantwoordelijk voor het nieuwe interieur. “Ik kende Jeroen en Richard (de eigenaren van PMP Furniture red.) van vroeger. Dus toen Ernesto en ik erover nadachten dat we iets moesten doen, was dit contact snel gelegd. Het was niet zo dat we meteen over zijn gegaan tot zakendoen. Want zoals gezegd waren wij er nog niet van overtuigd dat het daadwerkelijk aan het interieur zou liggen. Lang praten en overleggen met Jeroen en Richard en het meemaken van de Meubelbeurs Parijs heeft ons laten inzien dat we het interieur moesten aanpakken. Nathalie Galli kwam erbij voor detotale inrichting en de kleurstellingen en medio 2016 zijn we aan de slag gegaan.”

Maatwerk

Voor de eerste halve verdieping is gekozen voor een lange bank in de modekleur groen met vierkante houten tafeltjes en beige lederen lage fauteuils. Op de zolder is dit doorgetrokken. Richard Morée: “We hebben compleetmaatwerk geleverd, want de zolder was een project met zoveel verschillende maten. We hebben echt na moetendenken over hoe we de ruimte het beste konden indelen en welke meubelen in welke maat daar dan het beste bij pasten. Dit hebben we samen met Nathalie gedaan, die uiteindelijk ook de kleuren en accessoires heeft bepaald. Er is uiteindelijk gekozen voor verschillende soorten tafeltjes en stoelen. Alles in dezelfde stijl, maar denk aaneen hoge tafel met barstoelen en een ronde tafel, maar in de hoek bijvoorbeeld ook een ronde bank die wij helemaal op maat gemaakt hebben.”Een project inrichten is iets anders dan een huis. Maar dat is voor PMP geen probleem. “Al onze meubelen en stoffen voldoen aan de eisen voor projectinrichting. En daarnaast denken we ook met de restaurants mee. Bijvoorbeeld: aan de achterkant van sommige fauteuils zit onderaan de rugleuning een gat. Dit gat is handig voor als gasten hebben gekruimeld. Je veegt de kruimels eraf en zuigt het op. Je hoeft niet eerst de stoelen te zuigen en dan nog eens de vloer. Maar voor ons geldt: Wat de klant wil, dat maken wij.”

Schermafbeelding 2017-02-03 om 14.38.33

 

Sfeer bepalen

Nathalie Galli van Galli Interiors heeft alle meubelen bij elkaar gezocht en voor dit project gekeken naar het sfeerplaatje in zijn totaliteit. Nathalie: “Ik werk veel samen met PMP en ik snap dat als je niet in de meubelen zit, je door de bomen het bos niet meer ziet en het moeilijk vindt om dingen te combineren. Ik heb dat dan sneller bij elkaar gelegd en de kleuren zo bepaald dat er een goede sfeer ontstaat. De bedoeling was natuurlijk de gasten naar boven te trekken. Maar we wilden ook een soort privacy creëren. Als je de eerste klant bent boven en er komt een tweede klant bij, dan wil je niet dat je naar elkaars gesprek kunt luisteren. Daarom hebben we de verschillende hoekjes en plekjes bedacht met voldoende privacy en gezelligheid. De kleuren had ik vrij snel bij elkaar. We hebben gekozen om groen en beige te combineren met de kleur cognac, dit komt onder andere terug in de barkrukken, lederen banken en lage krukjes. Ik wilde daarnaast vooral de houten pilaren aan de bovenkant goed uit laten komen. Dat brengt sfeer. Met de juiste kleuren en meubelen maakt dat het geheel af. Zeker met de lampen die we er uiteindelijk hebben opgehangen. PMP had op de stand in Parijs ook deze lampen hangen en ik wilde feeëriek licht hebben in de nok. Dat kon perfect met deze lampen en de standbouwer heeft ze dan ook voor ons opgehangen. Verder vind ik het belangrijk dat alles op elkaar is afgestemd. Denk aan het honingraatbehang dat ook weer in de lederen stof van de fauteuils terugkomt. Of de groene banken waarvan in de fauteuils weer een groene bies terugkomt. Samen met PMP zijn we echt tot een heel mooi resultaat gekomen. Ik vind het fijn met PMP samen te werken. En inmiddels hebben ze weer hele nieuwe modellen en kleuren en stoffen waar ik perfect mee kan werken. Zeker met dit soort projecten want alles is geschikt voor projectgebruik.”